Voorkomen is beter dan verzekeren!

U kunt zich tegen veel onheil verzekeren, maar veel beter is het om diefstal en inbraak zo veel mogelijk te voorkomen. Daarom hebben enkele tips en weetjes voor u:

Adreslabels
Steeds meer inbrekers zijn regelmatig op vliegvelden te vinden, waar ze de adreslabels op koffers inspecteren. Vermeld daarom nooit al uw gegevens. Uw naam en telefoonnummer zijn voldoende.

Social media
Het is al vaak gezegd, maar helaas gebeurt het nog te vaak dat vakantieplannen en -foto’s op sociale media worden gedeeld. Niet per se door u, maar ook – of vooral – door de kinderen. Wees hier alert op: het kan een open uitnodiging voor inbrekers zijn om uw huis in alle rust te plunderen.

Zakkenrollers en tasjesdieven
Zakkenrollers en tasjesdieven zijn overal ter wereld actief. Zeker op toeristische plekken en in grote steden proberen zij hun slag te slaan. Laat u daarom van tevoren goed informeren of dit ook geldt voor uw vakantiebestemming(en). Draag geld en belangrijke documenten bij voorkeur onder uw kleding en pas op met (dure) camera’s en smartphones. Heeft u een schoudertas? Draag deze dan diagonaal met de tas op uw buik.

Doe aangifte
Als u slachtoffer wordt van criminelen of belangrijke of kostbare zaken verliest, doe dan altijd aangifte bij de plaatselijke politie (waar u ook bent!). Uw verzekeraar keert de schade anders niet uit.

Property Irregularity Report
Bent u bagage kwijtgeraakt tijdens een reis met vliegtuig, trein of bus? Dan moet u aangifte doen bij de vervoersmaatschappij. Vraag altijd om een P.I.R. (Property Irregularity Report). Hiermee kunt u aan uw verzekeraar aantonen dat uw reisbagage kwijt is geraakt.

Auto opengebroken
Om eventuele diefstal uit uw auto te dekken, moet u een reisverzekering afsluiten. Controleer de voorwaarden goed, er gelden altijd maximale bedragen voor verschillende soorten bagage. Om eventuele schade op uw reisverzekering te kunnen claimen, ligt de bewijslast volledig bij u. Zo moet u in elk geval aantonen dat u echt op vakantie was. Soms verwacht de verzekeringsmaatschappij tevens dat u bewijst dat de auto op een veilige plek stond en dat de spullen die gestolen zijn niet in het zicht lagen (geen rugzak aan uw stoel hangen, maar altijd voor u). Verder moet er zichtbare braakschade zijn. Wees alert op uw smartphone/gsm. Houdt deze altijd voor u!

Belangrijke documenten
Het is verstandig om een scan van uw paspoort te maken en deze aan uzelf te e-mailen. Datzelfde geldt voor uw rijbewijs en belangrijke pasjes zoals bijvoorbeeld het pasje van uw zorgverzekering. Mocht u bestolen worden van uw documenten of ze verliezen, dan kunt u op deze manier altijd bij een kopie van uw papieren.

Reisverzekering nog op orde?
Ongemerkt nemen we de laatste jaren steeds meer dure spullen mee op vakantie. Het is daarom geen gekke vraag of uw reisverzekering nog wel goed past. Controleer de voorwaarden daarom altijd en maak van duurdere objecten altijd foto’s. Denkt u er altijd aan: ook bij aangifte ligt de bewijslast bij u.