Woonhuis

Uw eigen huis is een waardevol bezit. Wanneer hier onverwachte schade aan ontstaat, is dit bijzonder vervelend en kan dit voor u leiden tot hoge kosten. De woonhuisverzekering biedt een oplossing voor deze financiële gevolgen.

Een woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering) is een verzekering waarmee u eventuele schade aan uw huis en alle daarbij horende roerende zaken kunt afdekken. Roerende zaken zijn de niet verhuisbare zaken.

Woonhuisverzekeringen zijn onder te verdelen naar verschillende dekkingen. Schade door brand, blikseminslag, luchtvaartuigen en ontploffing is altijd verzekerd. Verder kunt u de verzekering uitbreiden waarbij allrisk de meest uitgebreide dekking is.

De volgende factoren bepalen de hoogte van de premie:

Beoordeel of uw woonhuisverzekering ook een aanvullende dekking biedt of moet bieden voor ruitbreuk. Overweeg daarnaast altijd de meest uitgebreide polisdekking. De extra premie is in de meeste gevallen te overzien en voorkomt bij een schadeclaim wellicht teleurstellingen. Uw verzekerde waarde bij een woonhuisverzekering betreft de herbouwwaarde. Dit is een andere waarde dan een mogelijke verkoop- of WOZ-waarde. In geval van een wijziging in deze herbouwwaarde, of een andere wijziging van het risico, dient u ons gelijk te informeren. Veel maatschappijen werken met een herbouwwaardemeter. We leggen u graag uit waarom dat zo is.

Inboedel
Met een inboedelverzekering is uw inboedel onder meer verzekerd tegen schade en diefstal, schade door brand, blikseminslag, luchtvaartuigen en ontploffing. Daarnaast krijgt u, wanneer er bij brand een deel van de inboedel verloren gaat, in veel gevallen de nieuwwaarde uitgekeerd. Wanneer u nieuwe meubels koopt of bijvoorbeeld een grotere tv aanschaft kan de waarde van uw inboedel wijzigen. Het is daarom belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw inboedelwaarde klopt. Leg nieuwe zaken met grotere waarde ook vast middels foto’s en bewaar altijd de bon met aankoopbedrag en datum.

Onze inboedelwaardemeter kan u helpen met het vaststellen van deze waarde. Zo voorkomt u dat u bij schade maar een deel van de schade vergoedt krijgt en bent u voor het juiste bedrag verzekerd. Een ingevulde waardemeter geeft vaak recht op 5 jaar garantie. In deze gevallen ontvangt u voor de afloop van de garantie een bericht en heeft u de mogelijkheid om de garantie weer te verlengen.

Verzekeraars hebben vaak beperkingen in de standaard inboedelverzekering voor zaken als sieraden, schilderijen, antiek, kunst, audiovisuele apparatuur en geld. Deze worden hierin slechts meeverzekerd tot een bepaald bedrag. Tegen een hogere premie kunt u deze heel vaak toch gewoon meeverzekeren. Een andere optie waarvoor u kunt kiezen is het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering. Wij adviseren u hoe dan ook altijd om uw kostbaarheden vast te leggen op foto of beeldmateriaal. Indien u bezittingen heeft die veel economische waarde bezitten (in tegenstelling tot bijvoorbeeld emotionele waarde die helaas niet te verzekeren is) dan adviseren we u dit met ons vóóraf te bespreken opdat we een expert kunnen inschakelen die een objectieve waardebepaling kan opstellen. Deze waardebepaling is uiteraard slechts voor uw verzekering!