Vastgoed als beleggingscategorie

U kent ze waarschijnlijk allemaal: succesvolle vastgoedbeleggers of succesvolle aandelenbeleggers. Over andere beleggingscategorieën hoort u waarschijnlijk veel minder. Spaargeld, obligaties, grondstoffen en vele andere beleggingscategorieën klinken ook een stuk minder opwindend.

Toch valt het onder de streep wel mee met het sexappeal van aandelen of vastgoed. De rendementen van beide beleggingscategorieën zijn doorgaans interessanter dan van andere beleggingscategorieën. Doorgaans betekent echter niet “per definitie”. Het is namelijk heel erg afhankelijk van de liquiditeit in de markt en van uw eigen beleggingshorizon.

Hoeveel rendement maak ik op direct vastgoed?
Het rendement op vastgoed bestaat uit een direct en een indirect rendement. Het direct rendement is het exploitatieresultaat, ofwel het verschil tussen de huurinkomsten en de totale exploitatiekosten.

De hoogte van de huurinkomsten en de bezettingsgraad zijn bepalend voor de inkomsten. Het zal duidelijk zijn dat goede huurders met meerjarige huurcontracten en weinig leegstand zullen zorgen voor stabiele huurinkomsten. 

Onder het indirecte rendement verstaan we de winst bij verkoop van het pand. De meeste directe vastgoed beleggers halen exploitatierendementen tussen 5% en 10%. Meer is al snel een beetje onrealistisch. De verkooprendementen liggen doorgaans tussen – 15% en 15%.

Bij ABC vermogensplanning informeren we u graag over de voor- en nadelen van beleggen, wat het betekent en wat u kunt verwachten. Bij ABC lifestyle & living helpen we u de juiste keuzes te maken bij de invulling van uw vastgoedportefeuille, van beheer tot financiering.