Hypotheken

Als u op het punt staat een huis te kopen, zult u waarschijnlijk niet voldoende financiële reserves hebben om dit uit eigen middelen te betalen. U heeft hiervoor doorgaans een lening nodig van een geldverstrekker: een hypotheek. Officieel is een hypotheek een zekerheidsrecht: u leent een bedrag en u geeft uw huis als zekerheid aan de geldverstrekker. Zo’n lening heet dan ook officieel een hypothecaire lening.

Een hypotheek bestaat meestal uit 3 onderdelen:

Lening
De lening is het bedrag dat u bij de bank kunt lenen om uw huis te kopen. Over de lening betaalt u rente aan de bank; de hypotheekrente.

Aflossing
De aflossing is de terugbetaling van de lening aan de bank. Er bestaan verschillende vormen van aflossing. Dat zijn dus verschillende hypotheekvormen. Als u nu een nieuwe hypotheek afsluit dan kunt u kiezen uit maar 2 hypotheekvormen. U moet daarbij iedere maand een deel van uw lening aflossen. In 30 jaar moet u de hele hypotheek hebben terugbetaald.

Verzekering
Bij een hypotheek kun je 2 soorten verzekeringen afsluiten.

De levensverzekering geeft een uitkering na overlijden. Met de woonlastenverzekering kun je het risico van arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid verzekeren. Meestal ben je verplicht om een levensverzekering af te sluiten. De woonlastenverzekering is nooit verplicht. Het hangt van jouw persoonlijke situatie af of deze verzekeringen nodig zijn. En voor welk bedrag je je het beste kunt verzekeren. Bij een goed hypotheekadvies krijg je hierover advies.

Wat is een zekerheidsrecht?
Officieel is een hypotheek een zekerheidsrecht. Als u een hypothecaire lening afsluit voor een woning, geeft u het recht van hypotheek aan de bank, de geldverstrekker. Het recht van hypotheek is zekerheid voor de terugbetaling van de lening. Uw woning is het zogenaamde onderpand. Als u de lening niet meer kunt betalen, heeft de geldverstrekker het recht uw woning te verkopen. Het is mogelijk dat u met een restschuld blijft zitten als uw woning niet voldoende oplevert.

Wilt u meer informatie over hypotheken? Maakt u dan gerust een afspraak met een van onze specialisten van ABC lifestyle & living.