De startershypotheek

De eerste stappen op de woningmarkt zijn spannend. En bij een huis kopen hoort in veel gevallen het afsluiten van een hypotheek. Wat staat u te wachten en waar moet u rekening mee houden?

Belastingvoordeel
Wie voor het eerst een eigen woning koopt, krijgt te maken met de belastingregels rond de eigen woning en de hypotheekrenteaftrek. Volgens deze regels moet u de gehele lening binnen dertig jaar aflossen. Doe u dat niet, dan verlies u het recht op hypotheekrenteaftrek. Hierdoor kun u als starter nog maar kiezen tussen twee hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.

Bij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek bestaan u maandlasten uit een deel rente en een deel aflossing. Het voordeel van deze twee hypotheekvormen is dat u aan het einde van de looptijd, meestal 360 maanden (30 jaar), de gehele eigenwoningschuld hebt afgelost.

Wat is wijsheid?
Soms krijgt u van de geldverstrekker toch de mogelijkheid aangeboden om een deel aflossingsvrij te doen. Dat is voor een starter geen onverstandige keuze. De intentie van de wetgever is dat mensen niet in de financiële problemen komen door hun aflossingsvrije hypotheek. Wij adviseren u zeker niet om een groot deel van uw hypotheek in de aflossingsvrije vorm op te nemen. Integendeel. Onze specialisten leggen u echter graag uit waarom een hypotheek die uit verschillende delen en looptijden bestaat doorgaans logischer en verantwoorder is dan een 30 jaars annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Wilt u meer informatie over hypotheken? Maakt u dan gerust een afspraak met een van onze specialisten van ABC lifestyle & living.